El Salvador

El Salvador

El Salvador is een klein landje in Midden-Amerika. Het is terug te vinden op de kaart tussen Honduras, Guatemala en Nicaragua. In het Zuidwesten grenst het aan de Pacifische Oceaan.

We zijn werkzaam in het gebied in het zuidoosten van de gemeente Jiquilisco, aan een uitloper van de Bahia de Jiquilisco.

In deze zone zijn de mensen vooral werkzaam in de overlevingslandbouw en de visvangst. De laatste jaren wordt dit steeds moeilijker, omwille van het feit dat de klimaatsveranderingen het leven van elke dag erg moeilijk maken: teveel regenval en te lange droogtes zorgen ervoor dat nieuwe technieken moeten worden ontwikkeld voor het telen van gewassen. Ondertussen gaan vele oogsten verloren. Naast alle miserie en problemen zijn de Salvadorianen erg inventieve, positief ingestelde mensen die ernaar uitzien om van de toekomst iets te maken. De jongere generatie doet er alles aan om te studeren, wat erg hoopvol is, want tot op heden is een groot deel van de bevolking nog steeds analfabeet.

Er heerst een klimaat van (extreme) armoede en criminaliteit. Vele jonge mensen hebben het gevoel dat hun land geen toekomst heeft. Nadat jarenlang extreem rechts aan de macht is geweest, werd de fakkel in 2009 overgedragen aan de centrum-linkse president Mauricio Funes. sinds 2014 is Salvador Sanches Ceren President voor het FMLN.

El Salvador bestaat uit 14 departamenten: Wij werken in de zona costera del departamento de Usulutan.

Over El Salvador...

In El Salvador was er een bloedige oorlog tussen 1980 en 1992. tot op heden zijn de gevolgen daarvan merkbaar zowel op economisch als politiek gebied. Het land likt nog altijd zijn wonden, de economie geraakt moeilijk van de grond, en vele mensen leven in erg zware omstandigheden, en overleven van de informele economie. Anderen vlucht(t)en, vooral naar de Verenigde Staten of eventueel naar Costa Rica. Ongeveer 1/3 van de bevolking leeft ondertussen in het buitenland, een groot deel zal zijn bestemming nooit bereiken. Vele sterven aan ontbering onderweg of keren gedwongen terug. Zowel voor de mensen zelf als voor de economie van het land is dit geen goede zaak. In de VS leven de meesten in zeer moeilijke omstandigheden, hun status is vaak illegaal. De remesas, het geld dat ze naar familie sturen houdt de achterblijvers letterlijk in leven. Voor een aantal bedrijven is dit een goede zaak, gezien ze een percentage verdienen op wat de emigrantes naar hun familie sturen. De Midden-Amerikaanse landen ontvangen het hoogste bedrag aan remesas van heel Latijns-Amerika. Vele gezinnen kunnen dankzij die steun overleven, maar, de keerzijde van het verhaal is dat vele jonge mensen het land verlaten, en er weinig initiatief wordt genomen, zowel door de overheid als door privé-personen, om bedrijven op poten te zetten, en de economie leven in te blazen. Een ander probleem is de macht die de "maras", grote en gevaarlijke jongerenbendes hebben. In El Salvador vallen er gemiddeld 12 tot 15 doden per dag, voornamelijk door bendegeweld. Sinds 2014 is de situatie serieus verslechterd en lopen de gemiddelden op tussen de 15 en 24 doden per dag. We hopen dat de situatie snel verbeterd, maar ook wij hebben geen zicht op hoe dit maatschappelijke probleem zich verder zal ontwikkelen. Wie een eigen zaak heeft moet ook vaak beschermingsgeld betalen, de overheid en politiediensten krijgen het geweld door deze bendes niet onder controle. Een ander fenomeen is dat van de vrijhandelszones, waar multinationale bedrijven werkgelegenheid brengen, maar niet bijdragen tot het ontwikkelen van het land. Ze betalen immers weinig of geen belastingen, en betalen de arbeiders slecht. Ruimte voor het creëeren van vakbonden is er niet. Zwangere vrouwen worden vaak zonder pardon op straat gezet. Arbeiders maken vaak lange dagen, tot twaalf uren per dag. Een erg moeilijke situatie dus. Toch zijn we erg hoopvol, en de mensen met wie we samenwerken zijn positief. Veel jonge mensen zijn klaar om veranderingsprocessen in gang te helpen zetten.

Officiele website van El Camino del Corazón V.Z.W. Ondernemingsnummer 839.759.692 - 2015- Alle Rechten voorbehouden - Terms of use.