Gerealiseerde Projecten

Bouwproject 13 de Febrero.

Dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen konden we de droom van velen waarmaken. De mensen van comunidad "13 de Febrero" leefden in onafgewerkte huisjes. Het Project werd in 3 fasen uitgevoerd. In 2008 konden we 20 huizen van muren, ramen en deuren voorzien. In 2009 zijn er 19 afgewerkt en in 2011 de laatste 9... We konden dit enkel realiseren op basis van een evenwaardige solidariteit tussen Noord en Zuid. We konden op die manier twee werelden verenigen in de fondsenwerving in West-Vlaanderen en de coördinatie van de projecten in El Salvador, door bewoners van de gemeenschappen, die de situatie van binnenuit kennen en zonder wie het onmogelijk zou zijn geweest om een relatief groot project tot een goed einde te brengen.

Comunidad 13 de febrero ontstaat nadat in 2001. Een zware aardbeving, met een kracht van 7.6 op de schaal van richter El Salvador heeft getroffen. Er kwamen naar schatting 700 mensen om het leven door de aardbeving.

Er raakten door de beving ongeveer 50.000 woningen beschadigd, die vervolgens vrijwel allemaal rijp waren voor de sloop. Bijna 20.000 Salvadoranen raakten door de beving dakloos. Ongeveer 35% van de ruim 6 miljoen inwoners werden door de aardbeving in El Salvador tijdelijk afgesloten van drinkwater. Vele kleine dorpjes in het binnenland werden lange tijd onmogelijk om te bereiken, door gevallen rotsblokken op de wegen.

Cybercafe Talapo...

Cooperatieve verde mar

Samenwerking met de Coöperatieve "Verde Mar" voor de aankoop van een industriele pomp. (2010)

 

De pomp wordt gebruikt voor het regelen van de waterbekkens waar camarones (grote garnalen vergelijkbaar met scampi). De coöperatieve is samengesteld uit 50 families die dankzij deze investering mee kunnen genieten van de verdubbeling van de opbrengst.

De coöperatieve kan haar leden nu weer uitbetalen wat een versterking voor het gezinsinkomen betekent. Met dank aan de Provincie West-Vlaanderen voor de gulle steun.

 

Ecosalud San Hilario

EcoSalud San Hilario.

 

In 2009 kregen we een fonds via Nyamasheke VZW om te spenderen aan gezondheidszorgen. Op dat ogenblik waren er maar 1 basisgezondheidswerker part-time aan de slag, in een slechte accomodatie. We beslisten om ervoor te zorgen dat het gebouw werd onderhouden, en te vragen aan onze medewerkers om te lobbyen. Hun harde werk heeft zijn vruchten af geworpen. Sinds 2013 is er een equipe aan de slag bestaande uit een arts, 3 verpleegkundigen en 3 gezondheidswerkers. We merkten dat het voor hen erg moeilijk werken was, omdat ze niet over de nodige medische toestellen en medicijnen beschikten om de mensen te behandelen. Dankzij de provincie West-Vlaanderen en de stad Roeselare kwam daar verandering in. We konden overgaan tot de aankoop van een doppler (om bij zwangere vrouwen het hartje van de baby te horen), weegschalen , bloeddrukmeters, glucometers, medicijnen tegen hoge bloeddruk en cholesterol (omdat deze het moeilijkste te verkrijgen zijn in de zone). Momenteel leveren zij basisgezondheidszorg aan meer dan 800 families, die anders meer dan 10 kilometer moeten afleggen om een arts te raadplegen.

Officiële website van El Camino del Corazón V.Z.W. Ondernemingsnummer 0839.759.692 - 2015- Alle Rechten voorbehouden - Terms of use